Kirkkopäivien paneeli: “Ilmastonmuutos vaikeuttaa kahvinviljelyä”

Luotu: 15.06.2017 09:42
Osumat: 1376

 

SKY ja Reilu kauppa ry kutsuivat Turun Kirkkopäiville 19.5.-21.5. etiopialaisen Reilun kaupan kahvinviljelijän. Hän osallistui SKY:n järjestämään paneelikeskusteluun Logomossa perjantaina kello 10.00.

Paneelikeskusteluun osallistuivat Ayele Bedane Hataau Etiopian Oromian kahviosuuskunnasta (Fairtrade Organic Certification Senior Inspector / Oromia Coffee Farmers Cooperative Union "OCFCU"), Jatta Makkula Reilu kauppa ry:stä, Sonja Vartiala Finnwatch ry:stä ja Antti Ruuskanen Tapiolan seurakunnasta. Paneelin juonsi toimittaja Noora Kettunen. Paneelissa keskusteltiin siitä miksi kannattaa valita Reilu kahvi. Paneelin jälkeen Hataau oli tavattavissa SKY:n esittelypisteellä Kirkkotorilla.

IMG 20170519 120343

SKY:n esittelypisteelllä jaettiin tietoa Reilusta kaupasta.

Paneelikeskustelun seuraajat kuulivat ensiksi Reilun kaupan kahvinviljelystä ja siitä kuinka kahvia viljellään. Viljely on tarkkaa työtä ja kasvit ovat herkkiä erilaisille ympäristön muutoksille. Hatauu kertoo, että Etiopiassa lapset voivat auttaa kahvinviljelyssä vanhempiaan, samaan tapaan kuin lapset auttavat Suomessa maatiloilla, mutta raskas työ on ehdottomasti kielletty Reilun kaupan kahvitiloilla. Kahvimarjojen poiminta on myös tarkkuutta vaativaa työtä.

Paneelissa pureuduttiin myös kahvinviljelyn haasteisiin, mitkä liittyvät muun muassa ilmastonmuutokseen: säiden vaihtelut vaikeuttavat kahvinviljelyä ja sato voi mennä helposti hukkaan. Kahvia viljellään niin sanotulla Bean Beltillä, joka on se maapallolla alue, johon ilmastonmuutos vaikuttaa eniten. Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelijöiden työtä ja elinolosuhteita muun muassa niin, että sadot pienenevät, niiden laatu kärsii ja kasvitauteja tulee helposti.

IMG 20170519 100720

Paneelikeskustelu Logomossa.

Erilaisia sertifiointeja

Sonja Vartiala kertoi sertifioinneista ja niiden eroista: Kahvipakettien kyljistä on löydettävissä erilaisia merkkejä siitä millaisilla järjestelmillä kahvintuotantoa on valvottu. Reilun kaupan sertifikaattiin sitoutuneen kahvinviljelijän tulee ottaa huomioon viljelyssä ihmisoikeudet mutta myös luonto; kahvinviljelyssä ei saa käyttää luontoa saastuttavia torjunta-aineita. Ympäristömääräykset ovat tiukat Reilun kaupan järjestelmässä.

Kahvinviljelyssä on käytössä myös muita sertifikaatteja, joilla valvotaan tuotanto-olosuhteita kuten lapsityövoiman käyttöä ja sitä että viljelijä saa työstään riittävän korvauksen, työpäivän pituus on kohtuullinen ja tiloilla ei käytetä pakkotyövoimaa. Vartiala totesi, että mikään järjestelmä ei ole 100% aukoton mutta Finnwatchin selvitysten mukaan Reilun kaupan sertifikaatti on parhaiten valvottu. “Sertifiointi tarkoittaa sitä, että tuotantoketju on valvottu, kahviin ei siis lisätä mitään mikä vaikuttaisi sen makuun”, toteaa Vartiala yleisestä uskomuksesta, että Reilun kaupan kahvi olisi “pahaa”.

Yleisimmät kahvituotannossa käytetyt vastuullisuusjärjestelmät ovat Reilun kaupan, Sustainable Agriculture Network/Rainforest Alliancen (SAN/ RA) ja UTZ:n sertifiointijärjestelmät sekä Global Coffee Platformin Baseline Common Code -verifiointijärjestelmä. Maininta näistä löytyy kahvipaketin kyljestä ja kuluttaja voi näin katsoa miten ostamansa kahvipaketin tuotantoa on valvottu. Suomessa on myynnissä useita sertifioituja kahveja.

Ostetaanko kahvia tarpeeksi?

Kahvin markkinahinta vaihtelee ja tämä on riskitekijä tavalliselle viljelijälle. Kuinka taataan viljelijälle kohtuullinen myyntihinta jos kahvin markkinahinta hinta on alhainen? Reilun kaupan järjestelmässä viljelijä saa vähintään Reilun kaupan takuuhinnan. Osa Reilun kaupan tuloista käytetään myös yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin, kuten koulujen rakentamiseen. Kahvin menekillä on myös iso merkitys. Jos Reilun kaupan kahvia ei osteta riittävästi, viljelijät eivät saa myytyä kaikkea viljelemäänsä kahvia Reilun kaupan hinnalla.

Reilu kauppa seurakuntien keinona toteuttaa kristillistä vastuuta

Antti Ruuskanen Tapiolan seurakunnasta kertoi paneelissa seurakunnan näkökulman Reilun kaupan kahvin käytöstä. Hän totesi, että Reilun kaupan kahvipaketti maksaa vain vähän enemmän kuin tavallinen kahvi eikä se siten vaikuta seurakunnan vuosibudjettiin radikaalisti.

Kirkot ja seurakunnat myös ajavat lähimmäisen rakkautta ja globaalia vastuuta muutenkin ja siksi Ruuskanen näkee luonnolliseksi jatkumoksi tähän myös Reilun kaupan tuotteiden suosimisen. Se on yksi tapa edistää kristillistä vastuuta.

IMG 20170519 110126

Reilu seurakunta-avonimidiplomin otti vastaan Oulun seurakuntayhtymän puolesta Arto Kouri (kuvassa vasemmalla). Kuvassa myös vasemmalta Jatta Makkula, Ayele Bedane Hataau, Sonja Vartiala, Antti Ruuskanen, Noora Kettunen ja Katri Jussila

Reilun kaupan seurakunnaksi?

Tilaisuuden lopussa luovutettiin Oulun seurakuntayhtymälle Reilun kaupan seurakunnan arvonimidiplomi. Tämän otti vastaan Oulun seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston jäsen Arto Kouri.

Jokainen voi haastaa oman seurakuntansa Reiluksi; voit tehdä sen täältä

 

Paneelikeskustelu oli osa SKY:n Reilut seurakunnat- globaalikasvatushanketta, jonka rahoittaa Ulkoasiainministeriö.

Hankkeessa koulutetaan nuorista 18-30-vuotiaista Reilun kaupan lähettiläitä viemään sanomaa Reilusta kaupasta seurakuntiin. SKY maksaa matkakulut lähettiläille. Seuraava lähettiläskoulutus on syksyllä Helsingissä. Ota yhteyttä SKY:n pääsihteeriin jos haluat osallistua koulutukseen: paasihteeri(a)sky-fks.fi

Syksyllä käynnistyy myös materiaalityöryhmä, jossa laaditaan pedagoginen virikemateriaali seurakuntien käyttöön. Materiaaliin tulee vinkkejä siihen, miten Reilua kauppaa, kaupan ja kehityksen yhteyksiä sekä hankintojen eettisyyttä keinona globaaliin vastuuntuntoon voidaan edistää seurakunnissa. Materiaali valmistuu vuoden 2018 alussa.