Hyppää sisältöön

Opetuslapset olivat joukko ahdistuneita nuoria

Jeesuksen opetuslapset olivat joukko ahdistuneita nuoria ja nuoria aikuisia. He olivat menettäneet suunnan elämässään ja pelkäsivät tulevaa. Paluuta normaaliin aikaan ei ollut, oli pakko sopeutua ja taipua uuteen.

Jeesuksen uskotaan aloittaneen julkisen toimintansa noin 30-vuotiaana. Nykyisellä mittapuulla hän olisi ollut nuori aikuinen ja hänen seuraajistaan moni varmasti parikymppisiä. Jostain syystä olen mielessäni nähnyt opetuslapset keski-ikäisinä, vakaina aikuisina.

Omana aikanaan he toki olivat elämänsä puolivälissä lyhyen elinkaarensa takia. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että opetuslapset olivat nuoria aikuisia ja keskenään erilaisissa elämäntilanteissa: yhdet elivät vanhempiensa kanssa, toisilla oli oma perhe perustettuna, joku oli naimisissa, toisella uraputki vauhdissa. Kuten opetuslapset, eivät nykyisetkään nuoret aikuiset ole homogeeninen joukko. Mutta jokin meitä tässäkin ajassa yhdistää: muiden odotukset.

Kerran valittua polkua opinnoissa ei tulisi muuttaa, valmistua pitäisi nopeasti ja kaikesta tulisi suoriutua mutkattomasti ilman epävarmuutta ja huolia.


Opetuslapset eivät toimineet yhteiskunnan silmissä oikein ja odotetusti. Moni varmasti ajatteli, että jättäessään työnsä kalastajana tai tullimiehenä opetuslapset heittivät elämänsä hukkaan. Ehkä Jeesuksen seuraaminen oli jollekin ratkaisu kolmenkympin kriisiin.

Maailma on muuttunut, elinikä noussut ja nuoruuden kesto pidentynyt. Nuoriin ja nuoriin aikuisiin kohdistuvat paineet eivät sen sijaan ole muuttuneet. Kerran valittua polkua opinnoissa ei tulisi muuttaa, valmistua pitäisi nopeasti ja kaikesta tulisi suoriutua mutkattomasti ilman epävarmuutta ja huolia.

Nuorten aikuisten elämässä on kuitenkin huolia ja ahdistusta. Mieli ry:n teettämän kyselyn mukaan ”Korona-aika kuormittaa varsinkin nuorten aikuisten hyvinvointia ja uupumuksen tunne koettelee erityisesti 18–34 -vuotiaita.”

Itsenäistyminen, opintojen sekä työuran aloittaminen on haastavaa ja kuormittavaa ilman liikkumisrajoituksia, sairastumisen pelkoa ja eristäytymistä. Tänä vuonna pääsiäisellä on kaksi viestiä, jotka haluan jakaa. Ensimmäinen on sama, jonka Jeesus sanoi opetuslapsilleen: Älkää pelätkö, rauha teille.

Pääsiäisen toinen viesti on ahdistuneiden opetuslasten kohtaaminen. Opetuslasten pelon ja ahdistuksen rinnalla meidän tulisi nähdä oman aikamme nuoret ja nuoret aikuiset omien pelkojensa ja ahdistustensa keskellä. Nuoret tarvitsevat pääsiäisen sanomaa, toivoa toivottomuuden keskellä.

Monet nuorisojärjestöt ja opiskelijajärjestöt tekevät tärkeää työtä nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi. Tukemalla järjestöjen työtä, annat toivoa.

Sara Latvus
vs. Pääsihteeri

Jaa somessa:

Lue myös