Lue opiskelijatoiminnan koordinaattorimme kokemuksia Zoomissa järjestetystä Ukrainan sotaa koskevasta opiskelijoiden maailmanlaajasta solidaarisuustapahtumasta
Ukrainan katolinen yliopisto ja Ekumeeninen instituutti Lvivissä järjestivät yliopisto-opiskelijoiden välisen solidaarisuustapahtuman 11.3.2022 Zoomissa Ukrainan sodasta. Suomen Kristillisestä Ylioppilasliitosta tapahtumaan osallistui opiskelijatoiminnan koordinaattori Laura Tiitu. Tapahtuma kokosi noin 400 opiskelijaa eri yliopistoista ympäri Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa ja Afrikkaa kuuntelemaan ja keskustelemaan Ukrainan tilanteesta yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa.
Tilaisuudessa kuultiin ukrainalaisten opiskelijoiden puheenvuoroja siitä, mitä heidän maassaan tapahtuu, miten sota on vaikuttanut heidän elämäänsä ja miten he tukevat maataan Venäjän hyökkäykseltä puolustautumisessa. Opiskelijat kertoivat tunteistaan ja kokemuksistaan sekä kaikkien ukrainalaisten jakamasta murheesta ja kärsimyksestä, jota he kohtaavat joka päivä.
Toimivia keinoja auttaa ukrainalaisia oli opiskelijoiden mukaan taloudellinen tuki järjestöille, jotka toimittavat humanitaarista apua Ukrainaan. Myös kotimaassa voi vedota Venäjän suurlähetystöön hyökkäyksen lopettamiseksi.
Chat-kenttä täyttyi ulkomaalaisten opiskelijoiden kannustavista viesteistä ja tuen ilmauksista rukoilla ukrainalaisten opiskelijoiden puolesta omissa yhteisöissään. Kansainvälinen kirkko oli eri tunnustuskunnista yhdessä koolla rukouksessa ja kärsivien tukena sekä jakamassa tietoa toisilleen siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu ja millainen sen historia on ollut. ”Tilaisuudessa välittyi kristittyjen välinen ykseys, että kukaan ei ole yksin rukoilemassa ja toimimassa, vaan ihmiset ja kirkot eri puolilla maailmaa rukoilevat yhdessä rauhaa Ukrainaan ja auttavat minkä pystyvät.”, kertoo Tiitu.
Tapahtuma jatkui 5.4. Zoomissa, milloin kokoonnuttiin kansainvälisesti noin 145 osallistujan kesken. Tällä kertaa puheenvuoroissa korostuivat ukrainalaisten opiskelijoiden koskettavat omat tarinat tai tarinat, joita he olivat Ukrainan sodasta kuulleet sekä kokemukset ja muistot Donetskista, Luhanskista ja Mariupolista. Valokuvissa näkyi opiskelijaryhmä Mariupolissa ennen sotaa ja nykyiset rauniot. Sota vaikuttaa siihen, miten ukrainalaiset opiskelijat tulkitsevat asioita: he toivat esiin, että jos jotain ihmistä ei onnistu tavoittamaan, ajattelee mielessään hänen olevan kuollut.
Opiskelijat jakoivat tarinoita jokapäiväisen elämän vaikeudesta Ukrainassa pommituksen ja tulituksen keskellä, kuten vaikeudesta löytää ruokaa, ulkona liikkumisen vaarallisuudesta, palavien talojen näkemisestä, jatkuvasta suojaan hakeutumisesta ja yön viettämisestä kerrostalon rappukäytävän seinien suojassa. Tulituksesta leipäjonossa, joka johti päätökseen lähteä kotoa. Läheisten kuolemista ja siviilien kidutuksesta, ryöstetystä omaisuudesta. Maailmaa järkyttäneistä Butshan pikkukaupungin tapahtumista. Ukrainalaiset opiskelijat kertoivat olevansa ”tunteiden vallassa”, ja ”kykenemättömiä rentoutumaan” kun he kuvailivat Ukrainan viimeaikaisia tapahtumia.
Erityisen huolissaan he olivat sodan vaikutuksista ukrainalaisiin lapsiin. Lasten näkemistä kauheuksista ja heidän kokemistaan traumoista ja stressistä. Lautapelejä vapaaehtoisena lasten kanssa pelannut opiskelija kertoi vaikeudesta käsitellä vaikeita aiheita ja tunteita lasten kanssa ja puhua ihmisten, erityisesti perheenjäsenten, kohtaloista. Opiskelijat nostivat esiin myös sen, että jotkut ukrainalaislapset ovat elämänsä aikana nähneet ja kuulleet vain sotaa, ampumista ja räjähdyksiä miehitetyillä alueilla.
Ukrainalaisia opiskelijoita on paennut Puolaan. Vaikka siellä on turvallista ja räjähdysten ääniä ei kuulu, opiskelijat kärsivät traumoista ja unettomuudesta, keskittymisvaikeuksista ja neuvottomuudesta, ”mitä nyt pitäisi tehdä?” ja ”se olisin voinut olla minä” –tuntemuksista. Normaalin elämän tai opintojen jatkaminen voi olla mahdotonta kun ihminen elää sisällään sotaa. Paljon aikaa menee voimakkaiden tunteiden kanssa selviytymiseen. Toiset yrittävät pysyä mahdollisimman paljon liikkeellä ja etsiä jotakin työtä. Näin opiskelijat kertoivat.
Ilonaiheet sodan keskellä ovat ukrainalaisten opiskelijoiden mukaan pieniä, kuten lämmin vesi tai se, ettei ole kuullut pommitusten ääniä kahteen viikkoon.
Tapahtuma vahvisti solidaarisuutta ukrainalaisten ja ulkomaalaisten opiskelijoiden kesken.
Ulkomaalaiset opiskelijat kiittivät ukrainalaisia opiskelijoita heidän rohkeudestaan jakaa ajatuksiaan ja tunteitaan. Chatissa jaettiin jälleen kannustavia kommentteja, luvattiin rukoilla Ukrainan ja ukrainalaisten puolesta ja toivotettiin Jumalan siunausta. ”Ukrainalaiset tarvitsevat myös muuta tukea kuin aineellista apua, ihmisiä, jotka asettuvat kärsivien rinnalle ja kuuntelevat heitä sekä kantavat rukouksessa.”, Tiitu sanoo.