Hyppää sisältöön

Vaellus 19.-23.8.2024

Aika: 19.08.2024 – 23.08.2024
Paikka: Kilpisjärvi, Lappi
Järjestäjä: SKY

Ilmoittaudu

Lähde mukaan SKY:n vaellukselle! Vedämme rinkat selkään ja lähdemme Kilpisjärvelle valloittamaan käsivarren tuntureita. Mukaan olet tervetullut juuri sä, mitään osaamista tai erityistä vaelluskokemusta ei tarvita! Kaikkeen perehdytetään ja opastetaan.

MILLOIN? Itse vaellus on 19.8.-23.8. (3 kokonaista vaelluspäivää, 1 päivä ilman rinkkoja, 4 yötä maastossa ja yksi leirintäalueella). Helsingistä tulevien kanssa lähdemme junilla myöhään su 18.8. illalla ja saavumme takaisin 25.8. aamulla. Muualta Suomesta tulevien kanssa katsotaan sopivat yhteydet. Lähtö maastoon on Kilpisjärvellä 19.8. n. klo 18.30. Palatessa yövymme 23.-24.8. yön leirintäalueella, jossa pääsee saunaan ja suihkuun. 

MISSÄ? Käsivarressa, Pohjois-Lapissa Suomen hienoimmissa maisemissa. Lähdemme ja palaamme Kilpisjärven kylältä, johon pääsee bussilla Rovaniemeltä. Teemme yhden illan ja kolmen kokonaisen päivän yhtenäisen vaelluksen Kilpisjärven lähiympäristössä ja lisäksi yhtenä päivänä on mahdollista käydä ilman rinkkoja Saanalla tai Kolmen valtakunnan rajapyykillä. Vaelluspäivät rinkan kanssa ovat 8-14 km pitkiä ja niiden lisäksi voi tehdä iltaretken lähituntureille.

KENELLE? Kelle tahansa opiskelijalle ja nuorelle aikuiselle! Kuntotasoksi riittää se, että pystyt kävelemään reippaasti muutaman kilometrin ja nousemaan muutaman kerroksen portaita ilman, että se tuntuu erityisen raskaalta. Jos oma kunto pohdituttaa, ole yhteydessä!

MITÄ OHJELMASSA? Upeaa luontoa, eräilyä, yhdessäoloa, hiljaisuutta, ruokaa ja rukousta. Päiväohjelma koostuu ruokailuista, kävelystä ja iltapäivä-illan vapaa-ajasta. Aamupäivällä pidämme aina 1-2 tunnin retriittiajan kävellen hiljaa ja illaksi suunnittelemme yhteistä ohjelmaa vastuupareittain. Käsivarren luonto on pääosin tunturipaljakkaa. Upeita maisemia on siis tiedossa!

MITEN SINNE PÄÄSEE? Kuljemme paikan päälle ja pois julkisilla. Bussi tulee suoraan lähtöpaikkaan. Voit toki myös järjestää omat kuljetukset (esim. autokyydit), jos se on mieluisampaa tai jos et tule junamatkan varrelta. Optimaaliset liikennevälineet Helsingistä käsin ovat seuraavat:

 • Juna Helsinki-Rovaniemi 18.8. klo 23.13-11.03
 • Bussi Rovaniemi-Kilpisjärvi 19.8. klo 11.40-17.50
 • Bussi Kilpisjärvi-Rovaniemi 24.8. klo 10.50-17.20
 • Juna Rovaniemi-Helsinki 24.8. klo 17.52-6.27 

MITÄ MAKSAA? Reissu on kokonaan omakustanteinen ja olet itse vastuussa lippujen yms. ostosta. Kuluja voi arvioida seuraavasti:

 • Junaliput riippuvat lähtöpaikasta ja siitä, milloin ostat ne. Tällä hetkellä 20-50 €/suunta Osta mahdollisimman pian, niin saat edulliset liput! Jos sinulla ei ole junaan hyttikaveria omasta takaa, autamme parien jaossa!
 • Bussiliput: opiskelijalle 43,30 €/suunta.
 • Telttapaikka leirintäaluueella (sisältää saunan): 20 €
 • Matkavakuutus: riippuu yhtiöstä, joitakin kymmeniä euroja
 • Ruoat vaelluksella: 60-160 € riippuen siitä millaista ruokaa haluat (itse kuivatut halvimmat, valmiit retkiruoat kalliita.) Ruokien kanssa opastamme kyllä!
 • Muut ruoat matkan varrella (junassa, hostelli-iltana, eväät bussimatkalla yms.): valintasi mukaan
 • Varusteet: tarvittavien varusteiden osto/vuokraus. Autamme miettimään, mistä varusteita saisi lainattua ja lainaaminen onnistuu ryhmän keskenkin.
 • Yhteensä: 250 € – 500 € riippuen siitä, milloin ja millaiset liput ostat ja mitä haluat syödä.

TURVALLISUUS? Reitillemme osuu sekä merkittyä reittiä, merkitsemätöntä polkua että yksi päivä oikaisu tunturin poikki ilman polkua. Reitillä on joitakin nousuja ja laskuja ja maasto on osittain hyvin kivikkoista. Vaativia jokien ylityksiä ei ole. Ryhmää vetää SKY:n pääsihteeri Katri Malmi, joka on kokenut vaeltaja. Reittimme kulkee korkeintaan päivämatkan päässä Kilpisjärven kylältä ja suurimman osan aikaa kännykkäverkon ulottuvilla.

Olet itse vastuussa omista vakuutuksistasi. Huomaathan, että kaikki matkavakuutukset eivät kata vaelluksia erämaassa! Kokonaisuudessaan kyseessä on ehdottomasti turvallinen perusvaellus, mutta huomaathan silti, että erämaassa voi sattua ja tapahtua ja avun hälyttäminen ja saaminen paikalle kestää.

TERVEYS: Jos sinulla on vaelluksen kannalta oleellisia sairauksia tms. (esim. diabetes, epilepsia tms.), sitoudut ilmoittautuessasi olemaan yhteydessä järjestäjiin, niin mietimme yhdessä varokeinot ja toimintatavat.

MUUTA HUOMIOITAVAA: Ihanaa, että olet tulossa – odotamme sinua innolla! Valmistautuessasi vaellukseen on hyvä huomata, että vaeltamiseen lajina kuuluvat niin huippuhetket kuin väsymys ja ärsytys etenkin kylmissään ja märissään. Varauduthan henkisesti siihen, että joka hetki ei ole kivaa, mutta ehkä juuri siksi tämä onkin sen arvoista!

TURVALLISEMMAN TILAN PERIAATTEET: Vaelluksella noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Olet siis tervetullut juuri sellaisena kuin olet. Ohjelma on kristillinen, mutta saat vapaasti osallistua omista lähtökohdistasi, tutkia, etsiä ja pohtia.

KUKA VETÄÄ? Ryhmää vetää SKY:n pääsihteeri Katri Malmi (katri.malmi@sky-fks.fi, 050 595 28 67).

Tärkeät päivämäärät ja aikataulu:

 • Yhteinen tutustuminen ja perehdytys etänä kesä-heinäkuussa ennen lähtöä. Päivä sovitaan myöhemmin.
 • Lähtö Helsingistä: 18.8. klo 23.13 (muualta omien kulkuvälineiden mukaan.)
 • Lähtö maastoon Kilpisjärveltä: 19.8. klo 18:30.
 • 25.8. aamulla paluu Helsinkiin

Itse vaellus:

 • 1. yö Tsahkaljärvi (n. 2 km kävely)
 • 2. yö: Termisjärvi (n. 14 km)
 • 3. yö: Saarijärvi (n. 10 km)
 • 4. yö Tsahkaljärvi (n. 10 km)
 • 5. päivä: rinkat säilytykseen ja mahdollisuus käydä Saanalla/Kolmen valtakunnan rajapyykillä. Yöksi leirintäalueelle
 • 24.8. aamupala ja lähtö kotia kohti 10.50 bussilla.

Tervetuloa mukaan!

Jaa somessa: