Hyppää sisältöön

Yhdessä ääriajattelua vastaan: kokemuksia kv-järjestön koulutuksesta

Suomen Kristillisen Ylioppilasliiton jäsen Mirjami Kallinen osallistui Euroopan kattojärjestömme koulutukseen, jossa pohdittiin keinoja lieventää ääriajattelua nuorten parissa. Lue Mirjamin kokemuksista ja rohkaistu itsekin mukaan WSCF:n toimintaan!

WSCF Europen koulutus Challenge It! Exploring Approaches and Innovations for Combating Youth Extremism 1.-7.11.2019 – Utrecht, Alankomaat

“Lähdin osallistumaan SKY:n edustajana sen eurooppalaisen kattojärjestön WSCF:n organisoimaan koulutukseen marraskuussa 2019. En ollut ennen ollut mukana SKY:n toiminnassa, mutta pääsihteeri Katri sekä tiedottaja (nykyisin järjestösihteeri) Kristiina pitivät minulle ennen lähtöäni Kruununhaan toimistolla niin hyvän esittelyn järjestöstä ja sen toiminnasta, että suhtauduin lähtööni hyvin luottavaisena.

Koko tapahtumasta, osallistumisestani ja sen hengestä jäi todella lämmin olo.

Voin jo tässä vaiheessa kirjoitustani kertoa, että koko tapahtumasta, osallistumisestani ja sen hengestä jäi todella lämmin olo. Tämä alkoi jo heti perjantaina majoituspaikkaan saapuessani: koulutuksen järjestäjät olivat vastassa iloisesti tervehtien, kertoivat illan etenemisestä ja aikatauluista. He tekivät heti selväksi, että ongelmatilanteissa, vaikeuksissa ja erityistarpeissa voi puhua heille luottavaisin mielin. Jäinkin yhden heistä kanssa sohvalle juttelemaan ja vaihtamaan yhteisten tuttaviemme kuulumisia.

Ohjelmamme alkoi pehmeästi; ensimmäisen illan tervetuloillallisella ja kevyellä tutustumisella. Meitä osallistujia ja kouluttajia oli yhteensä noin 30. Meidät oli jaettu huoneisiin ymmärtääkseni niin, että samasta maasta tulleet majoittuivat samassa huoneessa. Hostellimme oli todella moderni, valoisa ja nuorekas. Minulla oli kaksi huonetoveria, joiden kanssa tulimme heti hyvin toimeen. (Pidämme näin 1,5 vuoden jälkeenkin vielä yhteyttä viikoittain.)

Ensimmäinen aamumme alkoi osallistavalla työskentelyllä, jossa määrittelimme yhdessä aiheeseen liittyvää termistöä – kuten ääri-ilmiöt, radikalisaatio, fundamentalismi – ja vaihdoimme tarinoita niiden ilmenemisestä omissa yhteisöissämme ja työssämme. Viikko jatkui näiden asioiden parissa: kuulimme esitelmiä, vaihdoimme tarinoita, tutustuimme ja verkostoiduimme. Meillä oli päivittäin rukous-/hartaushetki, joka oli aina jonkun osallistujista järjestämä. Oli upeaa oppia erilaisesta hengellisyydestä muun muassa espanjalaiselta katoliselta, englantilaiselta mennoniittalta sekä egyptiläis-espanjalaiselta muslimilta. Joka ilta meillä oli koulutusosuuden päätyttyä pienryhmäreflektio, jossa käytiin yhden kouluttajista johdolla läpi fiiliksiä sekä huolia päivän ajalta. Saimme myös antaa rehellistä palautetta käytännöistä ja ohjelmasta.

Viikkoomme kuului koulutusosuuden lisäksi kevyempääkin ohjelmaa! Ehkä odotetuin ilta-aktiviteetti oli sunnuntain ”intercultural evening”, eli illanvietto, jossa kukin osallistuja jakoi tietoa, naposteltavia, leikkejä ja lauluja omasta kulttuuristaan. Iltamme oli täynnä naurua ja iloa! Maanantaina päivällä ohjelmassamme oli vapaehtoinen kaupunkikierros paikallisen oppaan mukana, jossa kuulimme paljon paikallisesta historiasta. Loppuilta meillä oli täysin vapaata, minkä itse päätin hyödyntää käyden Amsterdamissa. Oli ihanaa saada pieni tauko aivotyöskentelystä ja rankkojen aiheiden pohtimisesta.

Mustavalkoinen kuva, joka täynnä tekstiä. Tekstiin piilotettuna sana "rauha" usealla eri kielellä.
Mirjami piirsi koulutuksen aikana kuvan, johon on piilotettu sana “rauha” usealla eri kielellä.

Viimeisenä päivänä käänsimme katseemme tulevaan: kukin meistä piti pienen esitelmän siitä, miten aikoo kotiinpalattuaan hyödyntää viikon aikana oppimaansa. Saimme osallistumisestamme todistukset, lausuimme kukin pari (tai parisataa) sanaa toisillemme ja lähdimme meille kaupungin ravintolasta varattuun juhlatilaan pelaamaan pelejä ja viettämään aikaa yhdessä.

Yksi ajatus, josta tunnuimme olevan yhtä mieltä, oli se että väkivalta on dialogin vastakohta.

Koulutus toi tuttuihin teemoihin uusia näkökulmia. Oli upeaa kuulla muiden osallistujien kokemuksista ja taustoista, vaikka tarinat olivatkin paikoin kipeitä ja vaikeita. Yksi ajatus, josta tunnuimme olevan yhtä mieltä, oli se että väkivalta on dialogin vastakohta. Siksi olimmekin paikalla: käymässä dialogia ja oppimassa. Taistellen väkivaltaa vastaan rauhalla ja ymmärryksellä. Kotiin palattuani olin uupunut, mutta ihanalla tavalla. Koulutusviikko oli intensiivinen, mutta todella hedelmällinen ja opettava. Olen kiitollinen SKY:lle tästä kokemuksesta, ja voin lämpimästi suositella kenelle vain vastaavaan mahdollisuuteen tarttumista!”

Jaa somessa:

Lue myös